Hrana za slatkovodne ribe

Slatkovodne ribe fiziološki se razlikuju od morskih jer su se morale prilagoditi životu u slatkoj vodi. Oko 40 posto poznatih vrsta riba su slatkovodne ribe. 

U našim krajevima najpoznatiji su: šaran,  som,pastrva, jegulja, smuđ i štuka.         

Riječna je riba, poput morske, bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Od vitamina su najzastupljeniji vitamini B skupine, posebno vitamin B12, a od minerala mangan, fosfor i selen.

 

Zašto jesti riječnu ribu?

Bogatstvo omega-3 – omega-3 masne kiseline smanjuju razinu kolesterola i poboljšavaju elastičnost stijenki krvnih žila. Odličan su zaštitnik krvožilnog sustava, pomažu regulaciji krvnog tlaka i smanjuju rizik od začepljenja krvnih žila. Imaju i vrlo izražena antiupalna svojstva. Trudnicama se preporučuje redoviti unos omega-3 masnih kiselina jer pozitivno utječu na razvoj fetusa.

Vitamin B12 – riječne ribe imaju visok udio vitamina B skupine, posebno vitamina B12, kojem se pripisuju pozitivni učinci na rad živčanog sustava, a sudjeluje i u stvaranju crvenih krvnih stanica.