Hrana za morske ribe

Morska riba jedna je od najzdravijih namirnica na svijetu koju bismo redovno morali konzumirati. Riba zauzima važno mjesto u našoj prehrani, posebno zbog zdravih nutrijenata i vrijednosti kojima obiluje. Razlikujemo nekoliko vrsta ribe, a po sadržaju i količini masti dijelimo ih na bijelu i plavu ribu. Bijela riba popularna je na našim prostorima, a najpoznatije vrste bijele ribe su orada, kovač, brancin, oslić, trlja i škarpina. Ova vrsta ribe poznata je po pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje jer obiluje nutrijentima, bogata je vitaminom B, vitaminom koji je posebno važan za pravilan rad i zdravlje živčanog sustava. Također ima visok udio omega-3 nezasićenih masnih kiselina koje djeluju na zdravlje krvožilnog sustava, smanjenje kolesterola te pomažu pri skidanju neželjenih kilograma. Zbog udjela omega-3 nezasićenih masnih kiselina valja istaknuti brancin, koji se ističe i udjelom selena. Škarpina se ističe udjelom proteina i nezasićenih masti, orada udjelom vitamina B3 i kalija, a oslić ima jednu od najnižih kalorijskih vrijednosti među bijelim ribama. Od važnih minerala bijela riba posebno obiluje kalijem, magnezijem i fosforom. Također ima manji udio nezasićenih masnih kiselina, a kako su toksini prisutni u ribama uglavnom topljivi u mastima, sadrži i manje toksina. Ribe tijekom života akumuliraju toksine (poput žive iz mora) pa dugoživuće, masnije i ribe koje se hrane drugim ribama (tuna, morski pas) sadrže više toksina.Budući da se lako probavlja, bijela morska riba manje opterećuje probavni trakt.